فرو منگنز:
فرومنگنز آلیاژی است که حدود ۸۰ درصد آن را منگنز و مابقی را آهن تشکیل میدهد. زمانی که اکسید منگنز، اکسید آهن و اکسید کربن (به شکل کک نفتی یا زغال سنگ) درون کوره بلند یا کوره قوس سابمرج حرارت میبینند، آلیاژ فرومنگنز تولید میشود. فرومنگنز جزء عناصر مهمی است که از خواص مکانیکی برخوردار بوده و قابلیت سختپذیری دارد. همچنین قادر است میزان گوگرد را کاهش دهد. این آلیاژ در جدول تناوبی در گروه هفتم و با عدد اتمی ۲۵ جای گرفته و به رنگ نقرهای است.
این ماده از عناصر آلیاژی مهمی است که از خواص مکانیکی برخوردار است. همچنین توان این را دارد که میزان گوگرد را کاهش دهد. از خصوصیات دیگر فرومنگنز می توان به جامد بودن آن اشاره کرد. ظاهر آن نیز به صورت کلوخه است.. این ماده در حالت خشک، فاقد هر نوع بویی است. منگنز به صورت ریز شده و یا الک شده به فروش میرسد.
کاربرد فرومنگنز:
از این آلیاژ در صنایع سرامیک، شیمی، متالوژی، الکترونیک، صنعت شیشه و صنایع متالوژیکی تولید فولاد ملی کاربرد دارد. از کاربردهای این آلیاژ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساخت لاکهای رنگی
- ساخت آجرهای رنگی
- تولید آلیاژهای آهن
- ماده اصلی چدن و فولاد
- افزایش کشش فولاد
- افزایش عمق سختی چدن
- کاهش دهنده سرعت خنک شدن قطعات
- افزایش دهنده سختی فولاد
- استفاده در ریختهگری
- ساخت فروآلیاژهای مختلف
- مقابله با اثرات منفی سولفور
- اکسیژنزدا
- ترکیب با سولفور و ارتقا ویژگی محصولات
نقش فرومنگنز در فولادسازی:
فولاد به عنوان ماده پایه در انواع فولادهای حاوی کربن، ضدزنگ و… کاربرد دارد. در ترکیب اغلب فولادها منگنز ۱٪ وجود دارد. در فولاد مقاوم در برابر زنگ زدگی هم میزان منگنز ۲٪ است. حتی ممکن است نوعی خاصی از فولادها به میزان ۱۹٪ فرومنگنز داشته باشند. برآورد کردن میزان واقعی منگنر در فولاد با وجود انواع مختلف فولاد و ثابت نبودن میزان منگنر در ساختار انوع مختلف فولاد، کار آسانی نیست. با این حال، اصلیترین نوع فولاد، فولاد کربن دار با درصد ۶/۱ منگنز است.
نقش منگنز در فولادسازی احیاکنندگی و تمیزکنندگی آن است. منگنز در فولاد مذاب، گوگرد و سایر عناصر مهم را جذب خود کرده و سپس آنها را به داخل سرباره می برد. به این ترتیب خواص فولاد به صورت چشمگیری بهبود مییابد. حذف گوگرد از فولاد، مانع ترد شدن فولاد در فرایند گرم نورد میگردد. استفاده از منگنز در فولادسازی به صورت فروآلیاژ یا کانی سنگ است.
ناگفته نماند که فرومنگنزی که در صنایع مختلف در ایران به کار می رود، تولید ایران، هند و چین است. از دلایل پرکاربرد بودن فرومنگنز در ساخت فروآلیاژها، علاوه بر قیمت پایین، کاربرد گسترده آن در صنایعی است که به آهن و فولاد وابسته است. خرید و فروش منگنز بستگی به عرضه و تقاضای فولاد و سایر فروآلیاژها دارد.
خواص شیمیایی و فیزیکی فرومنگنز:
آلیاژ فرومنگنز به صورت جامد بوده و ظاهر کلوخهای مانند دارد. قسمت رویی این کلوخه ها به صورت نفره بوده و جلای فلزی دارد. اما زمانی که به صورت طولانی مدت انبار میشود، روی آن را لایه تیرهای از اکسیدها پوشش میدهد. این ماده هیچ گونه آلودگی خارجی مثل آخالهای غیرفلزی یا سرباره ندارد.
فرومنگنز چگالیای در محدوده ۷.۳ الی ۷.۴ گرم بر مترمکعب داشته و چگالی حجمی آن نیز در حدود ۴ تن بر مترمکعب است. بسته به اینکه مشخصات شیمیایی این ماده چگونه باشد، دامنه ذوب آن ۱۰۵۰ الی ۱۲۶۰ سانتی گراد خواهد بود. همچنین حلال در آب بوده و خاصیت اشتعالزایی ندارد؛ بنابراین در هنگام مصرف، جابجایی و انبار کردن، با مواد دیگر وارد واکنش نمیشود.