شمش منیزیم
شمش منیزیم( Magnesium ingots ) تولید شده از عنصر منیزیم، هشتمین عنصر فراوان و رایج در طبیعت است. عنصر سازنده ی این شمش، حدود ۲ درصد وزنی از پوسته زمین را به خود اختصاص داده است و به عنوان سومین عنصر فراوان موجود در آب دریا نیز شناخته می شود. عنصر منیزیم( magnesium ) به عنوان عنصر سازنده شمش منیزیم در مواد معدنی و کانی هایی مثل دولومیت، مگنتیت و … با درصد های وزنی قابل توجهی یافت می شود. عنصر منیزیم بعد از آهن و آلومینیوم، رتبه سوم را در لیست فراوان ترین عناصر فلزی پوسته زمین در اختیار دارد. منیزیم از نظر شیمیایی یک عنصر بسیار فعال است و میتواند جایگزین هیدروژن در آب جوش شود، در عین حال این عنصر با فلزات قلیایی، هیدروکربن ها و الکل ها و … واکنش نشان نمی دهد یا واکنش پذیری آن بسیار اندک است. از این عنصر علاوه بر تولید شمش منیزیم( Magnesium ingots ) و استفاده در ریخته گری به عنوان کاتالیزور نیز استفاده می شود و بازدهی بسیاری از واکنش ها را افزایش میدهد. آلیاژ منیزیم حدود ۴۰٪ درصد از آلیاژ آلومینیوم( Aluminum ) ، حدود ۷۰ درصد از آلیاژ روی( Zinc ) و ۷۷٪ درصد از آلیاژ فولاد( steel ) سبک تر است در حالی هزینه ساخت آن حدود سی درصد از آلیاژ آلومینیومی کمتر است.
بررسی خواص شیمیایی و فیزیکی شمش منیزیم:
- چگالی پایین
- هدایت حرارتی حدود ۲۰۰ برابر بیشتر از پلاستیک
- اکتیویته گالوانیک بسیار پایین
- قابلیت استفاده به عنوان آغازگر برای تولید رنگ
- میرایی ارتعاش بسیار بالاتر از آلومینیوم
- انحلال پذیری توسط اغلب اسید های آلی
- مقاومت در برابر ترکیبات فلوئور( Fluorine )، هیدروفلوئوریک( hydrofluoric )،
- قابلیت ساخت فیلم های اکسیدی محافظ
- استحکام و مقاومت بسیار بالاتر نسبت به پلاستکی
- مقاومت بیشتر در برابر ضربه نسبت به آلیاژ های آلومینیومی
- فرایند ساخت و ریخته گری مناسب
علاوه بر موارد فوق Magnesium ingots دارای گرمای ذوب ۳/۲ برابری و گرمای ویژه ۴/۳ برابری آلومینیوم است. ویژگی های فیزیکی و شیمیایی مناسب شمش منیزیم سبب شده است که امروزه از این محصول به جای آلومینیوم در ریخته گری تحت فشار قطعات صنعتی با ابعاد بزرگ استفاده شود.
معرفی کاربرد های شمش منیزیم( Magnesium oxide ) در صنایع مختلف:
تولید آلیاژ های مربوط به صنعت خودرو سازی:
از اوایل قرن نوزدهم میلادی تا به امروز از شمش منیزیم و عنصر منیزیم در صنایع مربوط به قطعات خودرو استفاده می شود. استفاده از این عنصر به دلیل چگالی کم آن بسیار رایج است، زیرا سبب می شود که وزن نهایی خودرو کاهش پیدا کند و روی شتاب و سرعت اتومبیل تاثیرات بسیار گسترده ای می گذارد. از Magnesium oxide به عنوان ماده اصلی تولید آلیاژهای منیزیمی استفاده می شود و از این آلیاژ ها برای تولید جعبه دنده ،مخازن سوخت، محفظه های مربوط به کیسه های هوا، ستون فرمان و … استفاده می شود.
تولید آلیاژ های مربوط به صنایع هوافضا:
در بخش های مختلف صنایع هوافضا مثل تولید بدنه یا قطعات هواپیما ها و فضاپیما ها از کوچکترین راهکار های کاهش وزن استقبال میشود. کاهش وزن همراه با مقاومت بالا یک ویژگی منحصر به فرد در صنعت هوافضا محسوب میشود که شمش منیزیم و عنصر منیزیم دارای این ویژگی می باشند. در گذشته به دلیل ترس از واکنش پذیری بالا این عنصر و اشتعال ناگهانی آن، به طور بسیار محدود تری از منیزیم در صنعت هوافضا استفاده میشد ولی امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی در زمینه تولید آلیاژ های گوناگون به کمک شمش منیزیم، این ترس ها رفع شده و در زمینه های بسیار وسیع تری از این محصول استفاده میکنند. امروزه از آلیاژ های تولید شده به کمک منیزیم و پودر اکسید آن برای تولید بدنه و برخی قطعات هواپیما ها استفاده می شود . با توجه به ابداع روش های نوین تولید این محصولات، پیش بینی میشود که کاربرد های این محصول بسیار گسترده تر شود.
ساخت ابزار و تجهیزات ورزشی:
ویژگی هایی نظیر سبک بودن، انعطاف پذیری و مقاومت بالای عنصر منیزیم سبب شده است که از از این محصول و آلیاژ تولید شده به کمک آن، برای تولید تجهیزات ، قطعات و ماشین آلات گوناگون ورزشی استفاده شود.در بسیاری از ورزش ها سبک بودن وسیله یکی از معیار های اصلی برای ورزشکاران است به همین علت امروزه از شمش منیزیم برای تولید راکت های تنیس، راکت های اسکواش، کمان های تیراندازی، چوب های گلف، قطعات ماشین های مسابقه ای، دوچرخه، اسکیت و … استفاده می شود.